Skip to Content

Welcome!

Share and discuss the best content and new marketing ideas, build your professional profile and become a better marketer together.

Sign up

شما نیاز به ثبت‌نام دارید تا بتوانید با جامعه تعامل داشته باشید.
این سوال علامت‌گذاری شده است
1 پاسخ
5 نماها

من یک دسته ماژول، تنظیمات و مستند آماده کردم که یک نرم افزار کامل POS رو ایجاد می‌کنه.

برند این نرم افزار رو هم گذاشتم Open PoS

حالا با یک مسئله روبرو هستم

کاربر نهایی چطور می‌تونه این نرم فازار رو استفاده کنه.

مثلا فرض کن یک کاربر که از ویندوز استفاده می‌کنه می خواد این رو دانلود کنه و نصب کنه.

کارهای زیر رو باید بتونه به سادگی انجام بده:

نصب و راه اندازی

به روز کردن به نسخه اخر

برای اینکه بتونه به راحتی نصب و راه اندازی کنه من از داکر کامپوز می‌خواهم استفاده کنم

آما حالا نیاز هست که یک برنامه نصب داشته باشیم.

چطور این برنامه نصب رو برای ویندوز آماده کنم؟ باید برنامه طوری باشه که روی همه ویندوزها به راحتی نصب بشه.

آواتار
رها کردن
مولف

این پاسخی است که از ChatGPT گرفتم. علاوه بر این سعی کردم تجربه‌هایی خودم رو بهش اضافه کنم و تبدیلش کنم به یک راه حل واقعی و کاربردی. هدف از این  پست این هست که یک روش هوشمند و ساده برای نصب و راه اندازی و نگهداری سیستم ارائه کنیم که مخاطب به سادگی بتونه از اون استفاده کنه.

مسئله‌ای که مطرح کردی کاملاً درست و حرفه‌ای است؛ این دقیقاً همان نقطه‌ای است که یک پروژه فنی از «محصول نرم‌افزاری» جدا می‌شود.

من پاسخ را ساختارمند، عملی و قابل اجرا می‌دهم، نه تئوریک.

صورت مسئله (بازتعریف دقیق)

تو یک محصول داری به نام Open POS که:

• بر پایه Odoo + ماژول‌ها + تنظیمات ساخته شده
  • برای کاربر نهایی (غیر فنی) است و توانایی‌های معمولی در استفاده از کامپیوتر دارد
  • باید روی Windows به‌سادگی (که یک سیستم عامل فراگیر بین کاربران نهایی است):
    • نصب شود
    • اجرا شود
    • آپدیت شود
  • زیرساخت اجرا: Docker Compose

پس چالش اصلی:

چطور Docker-based software را به یک Windows installer واقعی تبدیل کنیم؟ یعنی دسته‌ای از Image های داکر و تنظیم‌های آن وجود دارد و می‌خواهیم یک برنامه نصب آماده کنیم که کاربر نهایی به سادگی این سیستم را نصب و راه اندازی کند.

اصل طلایی (خیلی مهم)

کاربر نهایی نباید بداند Docker چیست. و حتی در زمان نصب و راه  اندازی و نگهداری نیازی به این نداشته باشد که اطلاعات خاصی از داکر داشته باشد. البته اگه بلد باشد می‌تواند بهتر از سیستم استفاده کند.

نباید با Command Line کار کند. کاربران معمولا از ابزارهای گرافیکی برای کارهای خود استفاده می‌کنند و ممکن است استفاده از ابزارهای خط فرمان برای آنها ترسناک باشد .

نباید YAML یا compose ببیند. کاربران اصلا حرفه‌ای نیستند و نیازی به این هم نیست که این تنظیم‌ها را ببینند.

معماری پیشنهادی (Best Practice برای این سناریو)

سیستم از لایه‌های زیر تشکیل می‌شه. ما باید در زمان نصب و به روز رسانی تمام این لایه‌ها را در نظر گرفته و برای آنها راه حل داشته باشیم.

┌─────────────────────────────┐
│  Windows Installer (.exe)   │  ← چیزی که کاربر می‌بیند
├─────────────────────────────┤
│  Open POS Launcher (GUI)    │  ← برنامه کنترل‌کننده
│  Docker Desktop (Hidden)    │
│  Docker Compose Stack       │
│  (Odoo + DB + Services)     │
└─────────────────────────────┘

راهکار عملی پیشنهادی

راهکار استاندارد و قابل نگهداری که با استفاده از آن کاربر تنها با رابط کاربری در تماس است و نیازی به دانش در مورد داکر و یا سایر قسمت‌ها ندار

د. این لایه گرافیکی تمام نیازهای عمومی کاربر را فراهم می‌کند و کاربر بدون نیاز به فرد حرفه‌ای می‌تواند سیستم خود را راه اندازی کند.د. این لایه گرافیکی تمام نیازهای عمومی کاربر را فراهم می‌کند و کاربر بدون نیاز به فرد حرفه‌ای می‌تواند سیستم خود را راه اندازی کند.

پشته این سیستم در بالا نمایش داده شده است. در ادامه فعالیت‌هایی که کاربر باید انجام دهد و یا ما برای تولید و نگهداری باید انجاب بدیم را تشریح می کنم

۱- Docker Compose = هسته اجرایی

محیط کاربری به صورت کامل در این سیستم ایجاد می‌شود. این پیکره بندی شامل تمام تنظیم‌ها می‌شود. علاوه بر این راهکارهایی برای نگداری داده‌ها به صورت امن نیز در نظر گرفته می‌شود.  قسمت‌هایی که برای این کار نیاز داریم عبارتند از:

• docker-compose.yml
  • .env
  • volume ها
  • backup strategy

این موارد به صورت کامل در پروژه Odoonix/Docker طراحی و نگهداری می‌شوند.

۲- ساخت یک Open POS Launcher (GUI App)

این برنامه:

• روی ویندوز اجرا می‌شود
  • به صورت گرافیکی کار می‌کند
  • Docker Compose را پشت صحنه کنترل می‌کند

سناریو‌های متفاوتی برای کاربر نهایی وجود دارد، مثلا نصب کردن که اولین گامی است که کاربر با آن روبرو می‌شود. این سناریو‌ها به برنامه‌های ویندوزی تبدیل می‌شوند و در برنامه گذاشته می‌شوند. این برنامه به صورت یک نرم افزار مستقل توسعه داده می‌شود.

کارهایی که Launcher انجام می‌دهد:  سناریو‌هایی اولیه‌ای که کاربر باید انجام دهد در زیر آورده شده است.

قابلیتتوضیح
Installبررسی Docker، دانلود ایمیج‌ها، بالا آوردن سرویس
Start / Stopdocker compose up/down
Updatepull ایمیج جدید + migrate
Open Appباز کردن http://localhost:8069
Logsنمایش لاگ‌ها (اختیاری)
Backupگرفتن بکاپ دیتابیس

ما از Inno Setup برای پیاده سازی برنامه نصب استفاده می‌کنیم. این سیستم قدیمی هست اما امکانات مورد نیاز برای توسعه برناهم نصب را دارد. 

۳- روند نصب از دید کاربر 

روندی که برای کاربر در نظر گرفته شده در این بخش توضیح داده می‌شود. هدف این هست که با استفاده Inno Setup این را پیاده سازی کنیم.

کاربر چه می‌بیند؟

1. دانلود OpenPOS-Setup.exe
  2. Next → Next → Install
  3. (در بک‌گراند:)
    • اگر Docker نیست → نصب Docker Desktop
    • Docker Compose آماده می‌شود
    • ایمیج‌ها Pull می‌شوند
  4. Finish
  5. Open POS Launches 
۴- روند آپدیت نرم‌افزار

ما دو نسخه بندی داریم. اول نسخه‌های خود برناهم نصب و دوم نسخه‌های داکر امیج‌هایی که استفاده می‌کنیم. این دو نسخه به صورت زیر مدیریت می‌شوند.

• OpenPOS v1.2.3
  • Docker images tag-based

فرآیند به روز رسانی به صورت زیر خواهد بود

ت
  1. برنامه نصب بررسی می‌کند:
    • نسخه جدید هست؟
  2. اگر بله:
    • Backup DB
    • docker compose pull
    • docker compose up -d
    • run migrations
  3. تمام

کاربر فقط روی دکمه Update کلیک می‌کند. ما فرض می‌کنیم که اسکریپتی که سیستم را فعال می‌کند قبل از فعال سازی فرآیند به روز رسانی را انجام می‌دهد. 

نکته اینکه به روز رسانی شامل به روز رسانی نسخه‌های اصلی نمی‌شود و تنها نسخه‌های کوچک به روز رسانی خواهد شد. مثلا اگر بخواهیم به نسخه 19.0 اودوو برویم باید فرآیند نصب به صورت دستی انجام شود. این نوع به روز رسانی‌ها در این سیستم در نظر گرفته نشده است.

۵- آیا Docker Desktop روی همه ویندوزها کار می‌کند؟

محدودیت‌هایی در استفاده از این سیستم وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیریم. هذف ما این هست که تجربه کاربری شروع ساده و خوبی داشته باشیم.

نسخه ویندوزوضعیت
Windows 10 Pro✅ عالی
Windows 11✅ عالی
Windows Home⚠ نیاز به WSL2
Windows 7❌ نه

در Installer می‌توانی:

• Check OS
  • Message friendly بدهی

به هر حال این محدودیت برای Inno وجود دارد و باید آن را در نظر بگیریم.

۶- ساختار نهایی ریپو Open POS
openpos/
├── docker/
│   ├── docker-compose.yml
│   ├── .env
│   └── init/
├── launcher/
│   ├── electron-app/
│   └── build/
├── installer/
│   └── openpos.iss
├── docs/
│   └── user-guide.md
└── README.md

طراحی کامل این سیستم در پروژه وجود دارد و شما می‌توانید آن را دنبال کنید. ما سعی می‌کنیم در پروژه راهنما و سایر بخش‌های مورد نیاز رو هم داشته باشید.

آواتار
رها کردن